Sunday, April 1, 2012

suku tahun 2012

Sekelip masa berlalu, dah masuk suku tahun 2012.....

Saturday, November 26, 2011

salam maal hijrah 1433H

Semoga tahun baru 1433H ini akan membuka buku dan azam  baru dalam kehidupan kita semua, Insya'allah. Apa yang telah kita lakukan pada tahun yang lepas, kalau yang baik,elok kita terus dan tambahkan lagi , tapi kalau keburukan kita tinggalkan semuanya dan hindarkan dari kembali untuk melakukannya.

Semoga tahun ini lebih memberi kekuatan kepada kita untuk menjadi umat yang lebih baik dan sempurna dalam menjalani kehidupan dimuka bumi Allah ini....Insya'allah..amin..amin..amin ya rabbal'alaminn...

Thursday, July 28, 2011

Jalan2 jeeee.....

Bila weekend dtg sure GM akan tanya " mana kita boleh gi jalan2?" kalau tanya kena pada waktu and ada idea yang kreatif boleh lah bagi jawapan.....tapi kalau tengah blurrr...mmg akan jadi blur jugak lah jawapannya.... so lepas habis breakfast @ (Kelfood + mahal)..seperti biasa GM akan tanya soalan seperti diatas....(pada waktu dan ketika tu..ada sedikit blur sbb baru lepas makan tp masih boleh bg idea lah..nk gi mana)...jeng..jeng..jeng :)

Selepas semua keperluan diselesaikan (isi minyak & check angin tayar) bermula project jalan2 utk this weekend.

Photo A : Venue "New Mall @ Kota Mas

 

Photo B: Venue Gerai Asam Pedas MITC


 










Photo C: Melaka Planetarium
   








p/s: Lambat publish sbb driver mc :)

Thursday, July 7, 2011

update apa-apa ajee.....

Dah lama tak menjenguk & update blog chj nii.... Kadang2 bila teringat tuu....tapi masa pulak tak berapa mengizinkan.....maklum lah sekarang ni busy sgt2 sejak menjak dapat CEO baru..... banyak sangat idea & kerja yg dia bagi....sampai rasa nak termuntah hijau (kira tahap gaban kritikal niii)...lampu ultraman pun dah berkelip-kelip minta tolong..tunggu masa nk padam jeee... Ikutkan rasa hati niii nk jeee gi bercuti tapi...cuti pulak takada....still negetif..entah bila tahun nak ok balik tak tahulah......

Tapi walau apa pun dugaan yang datang, insya'allah...chj akan cuba sedaya upaya dengan kudrat yang ada niii....menahan/sabar & jalankan tugas dengan sebaiknya... sesungguhnya allah itu maha mengetahui.....semua yang terjadi..ada sebabnya...

makanan yang disediakan oleh ibu angkat yang prihatin.....
tq ma!

teman baik ...


Wednesday, April 6, 2011

I want to hold your hand......

Bila tengok video clip ni...syahdu pulak rasanya...."kurt" nyanyi pun dgn penuh emosi...sampai kita yg tengok pun boleh terasa sedihnya.... anyway, saja je chj nk share VC ni dlm blog....sesekali bila menjenguk blog, boleh jugak dgr/tgk semula....
video

Thursday, March 24, 2011

Kunci No 065...

Setelah hampir sebulan tidak menjengukan diri di gym....hari ni CHJ kembali menjalani rutin asal....pada awal ingatkan nak join kelas rpm (cycling class) tapi disebabkan dah lambat keluar dari ofis tak sempat walaupun sampai gym pukul 6.30 tapi pergi tukar baju and etc....almost 6.50 baru turun... Bila pergi jenguk bilik rpm...dia org dah start..so chj pun pergi ke tempat yang biasa...tp area untuk cycling jugak lah....berkayuh selama 30 minit sempatlah membakar kalori sebanyak 130...tak lah sebanyak kalau join kelas RPM...selama 45 minit tu..boleh bakar kalori sebanyak 1000 tapi...kalau betul2 ikut apa yang instructor tu suruh....

so dipendekkan cerita....chj berjaya juga melakukan senaman selama 1 jam (break for maghrib 10 mins)....kalau dikira-kira..adalah lebih kurang dlm 400 kalori yg berjaya dibakar... :) setelah semuanya selesai..chj pun naik ke atas utk tukar baju...tp terfikir pulak nak pergi sauna sekejap...saje lahhh....takada hal cari hal....

Disinilah insiden kunci 065 berlaku... duduk dlm bilik sauna selama 20 minit (terapi rilex kan minda)....tiba2 ada orang lain masuk...so chj pun cukuplah lah tuu....lama sgt pun tak bagus...so bagi lah peluang pada org lain pulak.... waktu chj bangun membetul kan towel dibadan....towel yg kecil sedikit tuu...chj letak dibawah..di tempat duduk bersama-sama dgn kunci locker......selepas semuanya selesai..chj pun tarik lah towel kecil tuu...tiba2....rasa mcm ada benda tersangkut....tak sempat nak buat apa2......klinngggg...kunci jatuh kebawah...ambik kau..... chj dgn muka selambanya minta tolong kat budak yang baru masuk bilik sauna tu tolong chj minta "spare key" kat counter dibawah..... ( terpaksa gak minta tolong sbb pada masa tu..chj hanya cover badan dgn towel jee...semua barang2 & baju dlm locker) nasiblah budak tu baik...dengan rela hati tolong chj.....

setelah hampir 5 minit menunggu..dia dtg dgn 2 orang cleaner utk tolong ambik kan kunci yang jatuh tuu....kesian kat dia orang (cleaner) tu terpaksa meniarap utk ambik kunci kat bawah tuu....selepas semuanya selesai..beberapa kali jugak chj mengucap terima kat suhada (nama budak yg tolong chj tu)...and both cleaner tuu..... alhamdulillah....lega rasanya....

Sebelum balik...chj bagi upah sikit kat both cleaner tu sbb tolong ambik kan kunci chj yang jatuh tuu.... ( rasa terharu sbb both cleaner tu tolong dengan muka yang tersenyum sambil cakap kat chj...ini sudah biasa orang jatuh barang)..anyway, both cleaner tu berbangsa india.... mana2 gi aura BC  tetap ada :))

Inilah kunci yang jatuh kat bilik sauna tuuu.... yang mengundang rasa panik sekejap kat chj...


Tuesday, March 8, 2011

Penantian yang sungguh mendebarkan tapi berakhir dengan kegembiraan...

Alhamdulillah akhir nya penantian selama lebih 4 bulan berakhir....tanggal 20 Feb..chj bersama MA, Doc, Kak Sherry dan Makcik Yah akhirnya berangkat mengerjakan umrah ditanah suci  setelah menunggu beberapa bulan dengan penuh kesabaran.  Bersyukur pada ilahi kerana masih diberikan kesempatan menjadi tetamu nya disana.....

3 hari berada di Madinah...suasananya sungguh nyaman, aman dan tenang sekali....kemudian menuju  ke Mekah dan berada di sana selama 7 hari...keadaan sedikit berbeza kerana pesatnya pembangunan disekeliling masjid yang sedang giat dibangunkan.... tapi tiap kali waktu masuk solat....memang sungguh menakjubkan....... Bermacam pengalaman, dugaan,cabaran yang dihadapi tapi berada di tanah suci....adalah sesuatu pengalaman yang sungguh luar biasa.....tiap kali melihat ka'abah....hanya allah yang mengetahui perasaan chj pada waktu itu.......

Alhamdulillah...semua berjalan dengan lancar...Insya'allah...kalau diizinkan...chj akan kesana lagi.....


Monday, February 7, 2011

The big "D" and "M"....

Tiap kali menjelang CNY, dua huruf tu akan mmg menjadi sebutan ramai..sbbnya masa ni lah kita ada dpt makan burger yg sedap...."prosperity burger" tapi pada chj kali ni...dua huruf tu sungguh menguji kesabaran dan ada juga mengundang sedikit kegembiraan :))

"D" yang dimaksudkan ialah "DEMAM"... balik habis meeting di langkawi hari tu....terus jam....kena demam selsema yang teruk jugaklah (ni sure kes kena panas yang melampau masa di Langkawi then balik KL kena hujan pulak) ....untuk beberapa hari...dengar suara pun tone dah bertukar.....makan ubat klinik pun sampai hbs tp mcm kurang berkesan terpaksa jugak beli panadol soluble + inhaler vicks utk rescue chj...maklumlah sejak dah bertambah muda ni....antibodi dah tak kuat kut....nk recover pun kena ambik masa.... so jadinya cuti ni..chj banyak zzzz jeee....(mak angkat pun jam sama.... kesian dia)

Nasiblah kena virus "D" tapi tekak macam ok jugak....sooo... vitamin "M = MAKANAN" telah menyelamatkan keadaan cuti yang tak bermaya tu :)) tapi vit "M" tu tak datang immediate lah... baru 2 hari ni yang ok nya....itupun nasib kawan chj dari penang ada....bolehlah gi makan kat tempat yg luar biasa sikit :)) (alasannn)
  

Mandy chicken & lamb
Hummus



chj & ma pose depan entrance Al Rawsyah
chj & riny depan makanan yang di order
  
Al Rawsyah 2 x kena pusing baru jumpa
 














Sunday keluar juga sekejap ambik udara luar sambil sempat cari makanan :)) tapi makanan yg sihat....

periok cafe carre4
Dimsum @ periok cafe
 
baca doa selepas habis makan :))
muka org kenyang


Sunday, January 16, 2011

January 2011 - Ad hoc Chef & Internal Gym Instructor...

2011...permulaan tahun baru yang sedikit mencabar buat chj @ anak angkat... Seminggu sebelum menjelang tahun baru, kesihatan  MA tidak berapa mengizinkan....demam/selsema/batuk...kesian dia...mungkin dapat jangkitan virus dari chj kut sebab sebelum tu..mmg chj yang tak sihat...Di sebabkan MA tak berapa sihat, chj terpaksa lah mengambil alih kerja2 di dapur....antaranya menyediakan sarapan (sehari jee lahh) tapi nk cerita jugak lah kat blog ni..sebabnya bukan selalu dapat kesempatan menyediakan sarapan utk MA...  tak lah canggih mana sarapan tu..tapi mungkin dengan cara penyedian yang penuh kasih sayang..harap2 MA akan cepat sembuh bila merasa sarapan yang chj sediakan.... sooo..here is the result....

Baked bean/Fries/Beef burger
Blueberry Juice
2 minggu telah berlalu tahun baru, Ma is getting better walaupun masih belum hilang sepenuhnya virus batuk but insya'allah....chj akan terus berdoa utk kesihatan MA... Lately ni mmg takada buat apa2 exercise especially MA... so today...keluar jalan2 ambik angin sambil cuci mata..tiba2 MA ajak gi kedai jual equipments utk bersenam...(pelik jugakk) tp ikutkan jugaklah...masuk satu kedai..takada yg menarik perhatian sbb semua equipments kat situ besar2...tak sesuai utk diletakkan dlm rumah..... so jalan lagi sambil tgk mana2 kedai yg ada jual equipment yg menepati citarasa MA.... tiba2..jeng..jeng..jeng...lalu depan outlet Ogawa...nampak lah satu object yg menarik...setelah dicuba / membaca flyer/ mencuba lagi...baru lah ma dengan confident nya membuat pembayaran...."congratulationss" finally..pheww!!!

EZ Shape
shape up the easy way
Balik rumah seperti..selepas semua kerja pemasangan dijalankan dengan jayanya...anak angkat kena test dulu lah..to make sure semuanya selamat hehehehehe...

Thursday, January 6, 2011

Mengamit Nostalgia Bulan Disember 2010

Rasanya macam baru je beberapa hari berlalu....sekejap sangat :) apa2 pun chj nak mengabdikan kenangan itu di laman blog chj supaya bila ada masa kelapangan..boleh lah sesekali membacanya..
 
Dua gambar diatas...dari my lovely god mother@ MA...terima kasih banyak2......

dan ini pulak kejutan dari "biological families"......walaupun kejutan tak berapa menjadi tapi chj begitu menghargai segala usaha murni tuu......terima kasih banyak2....